M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Szégyenlős & Gátlásos Modell

Szégyenlős, gátlásos divat modell, fotómodell  és a modell portfólió fotózás.

Az érzelmeket nehéz egy dobozba zárni – Száz meg százféle érzelem létezik.
Az érzelmeknek sok finom árnyalata van, melyekre sokszor szavunk sincsen.

Az érzelmek hatnak ránk, kimozdítanak az egyensúlyi helyzetünkből – pozitívan vagy negatívan befolyásolják életünket.
Jobb , ha megismerkedünk velük és megpróbáljuk racionálisan kezelni az érzelmeket.
A negatív érzelmek amikkel nap mint nap találkozhatunk a
Harag: düh, felháborodás, neheztelés, ingerültség, méltatlankodás, harapósság, ellenszenv, bosszúság, sértődékenység, ellenségesség – végletes helyzetben: beteges gyűlölködés, erőszak.
Bánat: gyász, bánkódás, levertség, önsajnálat, magány, csüggedés, kétségbeesés – végletes helyzetben: depresszió.
Félelem: szorongás, balsejtelem, idegesség, gondterheltség, bizalmatlanság, óvatosság, rémület, rettegés – klinikai esetben: pánik és fóbia.
Undor: lenézés, megvetés, gúny, viszolygás, averzió, nemtetszés, elutasítás.
Szégyen: szégyenlősség, bűntudat, zavar, csalódottság, lelkifurdalás, megalázottság, megbánás, önemésztés, félénkség, gátlásosság.

A pozitív érzelmek amikkel nap mint nap találkozhatunk az
Élvezet: boldogság, öröm, megkönnyebbülés, elégedettség, derű, tetszés, mulatság, büszkeség, érzéki gyönyör, mámor, elragadtatás, vágyteljesítés, kielégülés, eufória, szertelenség, eksztázis.
Szeretet: elfogadás, szívélyesség, bizalom, jóság, vonzódás, odaadás, imádat, rajongás.
Meglepetés: sokk, meghökkenés, ámulat, csodálkozás.

Nem egyszerű az érzelmeket kezelni – honnan jöttek és hova tartanak – pld. a féltékenység, mely érzelmi szinten harag, de egyidejűleg bánatot és félelmet is érzünk.
Az érzelmi életünket a négy alapvető érzelem, a félelem, a harag, a bánat és az élvezet határozza meg.

Most a modell portfólió fotózás szempontjából fontos érzelemmel – a szégyennel, a szégyenlősséggel, a gátlásossággal, a félénkséggel foglalkozunk.

Szégyen, Szégyentelen és a kapcsolható szinonima szavak – gátlástalan, szemérmetlen.  Azt a kínos érzést érezzük, hogy mások előtt számunkra kedvezőtlen színben tününk fel. Olyan helyzetben vagyunk amikor szégyenlünk kell valamit,
pld. valaki vagy valami miatt kudarcot vall, valaki előtt szégyent érez.
A szemérem: az ember vélt énképét veszély fenyegeti, A szemérem ( mivel emóció ) átterjed a testi folyamatokra is. A szemérem, a szégyenlősség -  a külső megnyilvánulása miatt,  minden esetben a környezettől, a szituációtól való elválásban is megmutatkozik.

Bizonyos kultúrákban divatos vagy kötelező volt szemérmesnek, szégyenlősnek lenni
( a fiatal hölgyektől elvárás volt a szemérmes viselkedés )
A mai modern életünkben a szemérem, a szégyenlősség az egyik legrombolóbb érzelmünk, aláássa önbizalmunkat és a valós önértékelésünktől is megfoszt.
A szégyenlősség, a gátlásosság sokszor csak a környezet ( család, iskola, … ) elvárásainak való egyszerű megfelelés, egy szerepjáték vállalása, mely kontrollálható,
így ki is kapcsolható. ( Szégyenlős vagyok, ha az akarok lenni!   Most nem vagyok gátlásos, mert nem akarok az lenni!) A mai kor egyik súlyos paradoxona, hogy a fiatal lányok már 16 évesen teljesen természetesen módon élik a felnőttt nők életét, miközben az érzelmi életük, a nőről alkotott képük általában igen fejlettlen.

Sok terület van, ahol a szégyenlősség, gátlásosság ismeretlen fogalom – elég erről a sportolókat, a népi táncosokat, a versenytáncosokat, a színészeket, … megkérdezni
- a divat és a reklám modellek, a modellkedés, a modellvilág is ide tartozik.
Tapasztalati tény azonban, hogy a szégyenlősség ( mint emóció ) létezik – és sok kezdő modell életét keseríti meg, komoly gátja a sikeres modell karriernek.
A modellek esetében különösen nem mondhatjuk azt, hogy a szégyenlősség csak egy egyszerű és könnyen átléphető probléma.

Vajon miért érzi, miért érezheti úgy a divat és reklám modell, hogy számára kedvezőtlen színben tűnik fel a portfólió fotózás vagy modell fotózás során.
Honnan és miért, és milyen helyzetben jönnek ezek az érzések, miért ez a rettentő szégyenlősség?
*A szégyenlősség, a gátlásosság érzése különösen idegenek jelenlétében, vagy új helyzetekben jelentkezik
A modell munkákra ( divatbemutató, divat és reklámfotózás ) éppen ez a jellemző -
új városok, fotósok, sminkesek, koreográfusok, megbízók és  új modell ismeretségek.
*A gyerekek énképe 7 éves korukra teljesen kialakul ( a családi és az óvodai nevelés
ezért meghatározó jelentőségű ).
A modell reális énképe természetesen fejleszthető – tanulással, akaraterővel, szeretettel, együttműködéssel, … de a környezet pozitív vagy negatív elvárásai
( erkölcs , morál, …) is hatnak rá. Pld. szemérem – a keresztény vallás már több mint
ezer éve a meztelenséget bűnösnek vagy más okból elítélendőnek tekinti.
A civilizált kultúránk a keresztény valláson nőtt fel, függetlenül hogy vallásosan nevelték a modellt vagy sem – a keresztény elvek ma is hatnak a nem vallásos modellekre is. Szerencsére  azért itt is vannak kivételek: Európa területén pld. Skandináv országok, Balti és Szláv országok szauna kultúráját a közös ruhátlan szaunák és fürdőhelyek jellemzik.     A Távol-Keleti hindu, buddhista, tao, .. vallásokon alapuló kultúrákban a szemérem, a szégyenlősség szinte ismeretlen fogalom. A természet szeretete, a természetesség megjelenik a művészetükben, melyben a fantáziának szinte semmi sem szab határt. pld. budhizmus gyönyörű vallásos ihletésű építményei , a  japánok körében hagyományos közös ruhátlan fürdőzés ( szentók ).

A szemérmes modell nem tudja vállalni a nő ösztönös nőiességét, azt elfojtja, pedig genetikai kódként a sajátja!
Női vonzerő – vagy van, vagy nincs. Sok kezdő modell gondolja úgy, hogy a smink, a frizura, a ruha teszi vonzóvá.
A stílus sokat számít, de a fotózáson lehet ez kevés lesz. A sminkes nagyobb szemet, nagyobb ajkat varázsol, a fodrász divatos frizurát kreál, a stylist segít a stílusban, a fotós segít a fényekkel, a beállításokkal – közben a modell rájön, hogy rá vár az igazi feladat! Ebben a pillanatban a modell csak magára számíthat – a külső készen van, de ezt életre kell kellteni!  A bizonyítási vágy, a tetszeni akarás, a megfelelési kényszer – reális alapok
( önbizalom, önismeret, kisugárzás, … ) nélkül csak negatív érzelmi vihart vált ki -
a divat vagy reklám fotózás nem sikerül a megfelelő minőségben.

*Kishitűség és Fölényesség ( nagyképűség )
Mindkettőt egy közös vonás jellemez, mind a Kishitű, mind a Fölényes modell bizonytalan saját határaiban. A Fölényes mértéktelenül kiterjeszkedik, a Kishitű pedig mértéktelenül összehúzza magát. Ami nem a sajátunk azzal nem is tudunk rendelkezni, mindkét modell önértékelése téves, nem reális alapokon áll.

Ha elmész magadhoz, találkozol önmagaddal, minél többször teszed ezt, annál jobban ismered meg magad!
Minden kezdő modell tudja önmagáról, hogy a szégyenlősség, a gátlásosság rá jellemző
vagy esetleg nem.
Ha igen – akkor tudja is, hogy mit kell megoldania.
Ahol a félelem, ott a feladat! Gondolataink, fantáziánk mindig azon a ponton időznek, ahol a hiányosságaink vannak, ahol valamit kompenzálni kell.

A kezdő, amatőr modell a szégyenlősséget, a gátlásosságot le tudja győzni – azért nem szabad lebecsülni az erejüket. Segít az Akaraterő, az Önmegismerés, a hiányosságokkal való reális, nyílt szembenézés és az őszinte elfogadás.
A modell portfólió fotózás előtt érdemes többszöri teszt és próbafotózással a modell viselkedését megismerni, tesztelni.
A Szégyenlősség, a Gátlásosság a modell pályádat lehetetlenné teszi, de a magánéletedben is csak gondot okoz. Változz meg, hogy sikeres modell lehess!

No related posts.