M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Portfólió Készítés & Érzelmi IQ

A “Kis Herceg” világhírű könyv figyelmeztet minket, hogy ” Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”
Azért idéztem a könyvből, mert ma a tudás, az információ világában élünk – az iskolák és a tanulók számára is csak a tudás megszerzése a fő cél.
Minden az érettségi, az egyetemi felvételi és az egyetemi diploma körül forog, beleértve a fiatalokat és a családjukat is.

Sokszor igaz, de mindenkinél mégsem, hogy a jó eredményű egyetemi diplomával automatikusan megszerezhető egy jó állás, egy magas jövedelem.
Mindenki előtt tapasztalati tény, hogy magas IQ-val ( magas Intelligencia Hányadossal ) jó tanulmányi eredménnyel, jó diplomával rendelkezők a munkában, az életben sokszor kudarcot vallanak és a kisebb IQ-val rendelkezők pedig az életben kiválóan teljesítenek.

A titok nyitja: alacsonyabb IQ plusz magas Érzelmi Intelligencia ( kommunikáció képesség, empátia, bátorság, érzelmi kontroll, … ). Az Érzelmi Intelligencia kiemelten fontos tényező a vállalkozások, munkahelyi csoportok hatékony irányításában, szervezésében.

Információs társadalomban élünk, a fiatalok érzelmi nevelését mind a család mind a társadalom elhanyagolja.

Miért fontos az érzelmi intelligencia a sikeres modellkedésben?
A modellkedés egyik kulcsszava a a Kisugárzás – Kinek és miért van jobb, különlegesebb Kisugárzása?

Nem szeretnék most nagyon belebonyolódni a Psziché, a Pszichikus tevékenységek és az Élet összefüggéseibe.
Néhány ismeretre mégis szükségünk van, hogy a fenti kérdésre választ tudjunk adni!
A tudat megkülönböztető funkciói: Érzékelés ( érzékszervek ), Gondolkodás, Érzés, Intuíció. Az érzékelés megadja, hogy valami létezik, a gondolkodás azt, hogy mi az amit érzékelünk, az érzelem pedig , hogy milyen értéke, minősége van számunkra
(pld szép, csúnya, tetszés, harag, düh,.. )
Mindenkinek van erős oldala – például A jóeszűek a gondolkodást részesítik előnyben, az érző típusú emberek pedig az érzés funkciót.

Tökéletes Gondolkodás és Érzés egy időben lehetetlen. Ha gondolkodunk, ki kell zárni érzéseinket, el kell szakadni érzelmi értékeinktől!

A modell kisugárzás leegyszerűsítve az Érzés funkció differenciált alkalmazása – ezért
a modellkedés szempontjából az Érzésről, az Érzelmi Intelligenciáról kell többet megtudnunk.
A Érzés lehet reális funkció – ebben az esetben érzéseinket kontroll alatt tartjuk – ilyenkor ki lehet az érzelmeket kapcsolni, válogatni lehet az érzések között és intenzitásuk is változtatható. például valaki képes haragját visszafogni, vagy valakire mondhatom, hogy szép.

Emóció – Az Érzés lehet irracionális funkció, ebben az esetben Emóció-ról beszélünk.
Az Emóciót nem tudjuk kontrollálni. Az Emóció az elragad minket ( a mozdulni igéből származik ), minden esetben fiziológiai jelenségek kísérik – például szaporább szívritmus, véráramlás megváltozása, hormonszint ( adrenalin, kortizol, noradrenalin, … ) változás.
Az Emóció uralkodik rajtunk, az érzelem rabjai lettünk.

Mind a pozitív mind a negatív érzéseink lehetnek reálisak és irracionálisak ( emóciók ).
Mondhatom reálisan, hogy valaki tetszik – és mondhatom , hogy tetszik és közben szaporábban ver a szívem, emelkedik az adrenalin szintem – emóció hatása alá kerültem. Az emóciók egyik problémája, hogy nem tudjuk irányítani – a másik, hogy az emóciók ragályosak ( pld. ha ideges emberek társaságába kerülünk mi is idegesek leszünk, emóció hatása alá kerülünk ).

És most visszatérve a modell kisugárzásra
Megállapíthatjuk, hogy modell kisugárzás leegyszerűsítve az, hogy a modell Érzelmi funkciója magasan fejlett, az Érzés funkciót a modell differenciáltan tudja kezelni, a modellnél az Érzés funkció a domináns, a meghatározó funkció.
A differenciált érző típusú divat és reklám modell általában nyugtató hatású a környezetére ( érzelmeit jól tudja irányítani, konrollálni ), míg az érzelmes modell izgató, mert állandóan tűz sugárzik belőle!

Az Emóció, ha a divat, reklám produkció céljával nem ellentétes, nem zavaró tényező, akkor a produkció szempontjából lehet semleges, vagy lehet akár az elérendő cél is!

Vannak modellek akiknek az Érzelmi IQ-ja magas – a születési, genetikai adottságaik,
az érző típusú családi nevelés miatt.
Természetesen az Érzelmi IQ fejleszthető, meg lehet tanulni a pozitív vagy negatív érzelmi zavarok kezelését, az érzések akaratlagos irányítását – az alapvető emberi készségek fejlesztésével, mint az önismeret, akaraterő, empátia, együttműködés, együttérzés, szeretet, …

A “Kis Herceg” idézett azt üzeni, amit mi is megállapítottunk, hogy a sikeres modell érzéseire, ösztöneire hallgat ( ” Jól csak a szívével lát az ember” ), miközben a zavaró gondolatait kizárja.

Az Emóciók és Modell portfólió fotózás

A portfólió készítés során a modell negatív és pozitív emóciók kiszolgáltatottja lehet. Ezeknek az emócióknak a hátterében általában előítélet, tabu, … található.
Néhány példa a modell portfólió fotózási tapasztalatainkból:
* A fotós célja, hogy a modell önbizalmát növelje, ezt teheti például dicsérő szavakkal – vannak modellek akik a külsejükre vonatkozó szép vagy!, megnyerő vagy! … reális kijelentésekre – Elpirulnak ( emóció)
* Bikini fotózás: a modell a bikini felsővel van csak elfoglalva – Idegesség, düh, pánik
- az emóció lehet, félelem, hogy a bikini felső lecsúszik, nem jó a dekoltázs, …
* Haj igazítás, haj stílus: a modell beállítottsága, hogy csak a saját frizurája tetszik neki – az emóció lehet, idegesség, düh, félelem hogy így nem szép, …
* Smink: nem szereti, ha sminkelik, esetleg saját magát se sminkeli – az emóció lehet, megnemértés, idegesség, harag, félelem hogy így nem szép, …
* Transzparens ( átlátszó ) felsőruházat
: a modell szégyenlős – az emóció lehet, szégyen – átlátszik a teste, idegesség – átlátszik a teste és a testével elégedetlen, harag, félelem – mit szólnak hozzá, …
* Modell pózok: a kért modell póz teljesítésében nem biztos, esetleg a szerepvállalási készsége alacsony – emóció lehet, idegesség, félelem, …

Az emóciók kizárhatók, vagy reális érzelmekké tehetők, ha a modell és a fotós illetve a produkció résztvevői között bizalom van, a modell nyíltan felvállalja kétségeit, bizonytalanságát és megérti, hogy a modell portfólió fotózás akkor lesz sikeres, ha a zavaró dolgokat a felmerüléskor azonnal megszüntetjük.
Mindennemű emóció nélkül mondhatja, hogy szerinte nem áll jól a bikini felső, …
A modellnek tudnia kell, hogy a ruha és a divat kiegészítők igazítása – a Stylist feladata, a smink javítása, igazítása – a Sminkes feladata, … a helyes és előnyös modell póz megtalálása, beállítása – a fotós feladata, … Bíznia kell a produkció résztvevőiben
( fotográfus, stylist, sminkes, fodrász ), hogy a portfólió fotózás alatt és közben is
- figyelik, számíthat rájuk, segítik munkáját.

No related posts.