M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Portfólió Fotózás & Fotó

A Portfólió készítés ( fotózás ) kezdő modell részére sokszor nem is olyan egyszerű mint ahogy a kezdő modellek gondolják.
Tapasztalt divat, reklám modellel a fotográfus könnyebben tud dolgozni – a modell érti a fotós jelbeszédét, szinte kitalálja az elvárásait, beleéli magát a szerepébe és így sokkal könnyebb együtt dolgozni.

Most a fotós szemszögéből vizsgáljuk meg a modell portfólió fotózás pozitív és negatív oldalait ( sokszor árnyoldalait )

A kiindulási alapunk, hogy a kezdő modell részt vett a személyes modell teszten ( külső és belső adottságok felmérése, megbeszélése ), modell portfólió készítés tervei elkészültek ( smink, frizura, stílus ), a modell részt vett a divat és reklám teszt-  és  próbafotózáson.
Eljött a portfólió fotózás napja – a fotós és a modell kiváló együttműködéséhez szükséges alapok tervezési, elméleti szinten alaposan elő vannak készítve.

Nézzük a valóságot és a modell portfólió fotózási tapasztalatainkat:
*Természetesség, és ha lehet ezt fokozni – még több természetesség!
Sok kezdő modell általános alap problémája, hogy más akar lenni mint aki – egy neki
( vagy másoknak) tetsző szerepet játszik, ami a normál életében általában nem okoz gondot mivel a környezete elfogadta.
A portfólió készítés a modellt fizikailag és lelkileg is megterheli ( végül is a fotózás egyik célja, hogy terhelés alatt milyen teljesítésre képes a modell ).  A modellel szemben támasztott követelmények, a bizonyítási vágy, a tetszeni akarás, a megfelelési kényszer a modell szerep személyiségét, és az erre alapozott önbizalmát könnyen alááshatják. Sok esetben csak egy hajszálon múlik, hogy a modell ebből a kényelmetlen helyzetből sikeresen megmeneküljön.

Csak egy reális, és hosszútávon is eredményes megoldás létezik:
Legyél az aki vagy! Legyél természetes, hallgass az érzéseidre és az ösztöneidre.
Nem kell többet teljesítened mint amire képes vagy.  A profi fotós ezt akarja elérni – kezdő modell esetén ehhez több időre, türelemre és megértésre van szükség.

Sok kezdő modell bátortalan, saját kezdeményező képessége alacsony szinten van – megszokta az iskola rendszerű képzést, mely az önállóságot, a saját kezdeményezést nem mindig támogatja.
A modellkedés mint minden más tanulható, de magas szinten csak kevesen tanítják
( pld. John Casablancas Modeling and Career Centers ).

A kezdő modell tehát sok esetben csak a saját genetikai vagy szerzett képességeire, adottságaira támaszkodhat (pld. szerzett képességek – táncművészet, balett, színházi és művészeti iskolák, sport, fotózás, … ).
Ezért is fontos, hogy a modell reálisan ismerje magát, és fogadja el magát olyannak amilyen, ismerje meg a modellkedés követelményeit ( pld. divatbemutatók, divat, reklám fotózási trendek,.. ) és ismerje fel a saját határait.

Ha tudod mit kell tenned, már sokat tettél azért, hogy sikeres modell legyél!

* Bizalom és együttműködés – A fotós nem egy szalmaszál, akibe végveszélyben a modell belekapaszkodhat – a fotográfus profi szakember, akire a portfólió fotózás
alatt a modell mindig számíthat. A modell előtt világosnak kell lenni, hogy a fotózás alatt nem alárendelt és nem kiszolgáltatott.

*Negatív beállítottság, helyett pozitív
Ha és úgyse – jobb ha, a modell elfelejti az ezekkel kezdődő gondolatokat
( pld. ugyse sikerül .., ha vékonyabb lenne a lábam, … )
A portfólió fotózás a személyes teszt és tervezés alapján alaposan elő van készítve.
A fotózás, a produkció szakemberei a modellt alkalmasnak látják a feladatra. Segítik és támogatják a portfólió fotózás alatt.
Nincs helye a bizonytalanságnak – minden jó úton halad, minden úgy alakul ahogy kell!

*Félelem a bizonytalan helyzetektől
Pld. ismeretlen modellpózoktól – megoldás lehet, ha a modell megtanul több bármikor, bármilyen helyzetben “elővehető” – nagyon előnyös modellpózt.
Az ismeretlen helyzetben a modellnek biztonságot nyújt egy begyakorlott modellpóz,
melyből már önbizalommal léphet tovább.

*Kapni és Adni - A modern világunkat a kapni, és nem az adni akarása jellemzi – pld. a szeretet sokaknál azt jelenti, hogy õt szeretik – a boldogság pedig azt, hogy ő boldog, mert elérte amit akart. ( Jó ha tudjuk, hogy lehet szeretni, és boldognak lenni úgy is, hogy mi adunk )
A  modell munka egyik fontos jellemzője, hogy érzéseket, érzelmeket közvetít – a modellnek tudnia kell adni!

*A modell szeretne minél hamarabb túllenni a fotózáson – számára a fotózás azt jelenti, hogy a produkció szakemberei mindent megoldanak ( a modellek sok esetben a fotósban látják a jó modell portfólió készítés  garanciáját! ).
Sok kezdő modell készít modell portfóliót és sokan közülük még az első munkához sem jutnak el, mert a modell portfóliójuk nem tartalmaz izgalmas, érdekes, figyelemfelkeltő, inspiráló vagy lenyűgöző fotókat.

A modell portfólió ( ez a neve is ), egyszerűen a modellről kell, hogy szóljon – nem egy ékszer reklám, nem egy táska reklám, most a modell lesz a reklám tárgya. Nap mint nap tapasztaljuk, hogy milyen hatása van a jó reklámnak – a leendő vásárlót, a megrendelőt meggyőzi, hogy érdemes megvásárolnia!
A modell portfóliónak meg kell győznie a megrendelőt, hogy a kiválassza a modellt az adott modell munkára!
Sikeres modellkedésre nem sok esélyed van alacsony színvonalú modell portfólióval.

A portfólió fotók csak akkor lesznek jók, ha a modell a helyzetekbe beleéli magát és valós egyediségét hitelesen mutatja be, önmagából sokat ad át – A test érzések nélkül nem tud életre kelni ( egy próbababa nem alkalmas a fotózásra ).  Ha a modell passzív és bizonytalan, nem lesznek jók a portfólió fotók.
A modellnek meg kell dolgoznia azért, hogy a modell portfólió fotózás eredményes legyen. Nincs értelme klisékben gondolkodni, csak egy megoldás létezik – A modellnek teljes szívből, pozitívan, szabadon és őszintén vállalnia kell önmagát.
Sokat adj magadból és izgalmas fotók készülnek rólad!

*Fizikai és lelki állapot
A közmondást mindenki ismeri – A szem a lélek tükre – ( de a fizikai állapoté is ).
Ha valaki fáradt a szeme nem csillog, a szeme szürke – a modell fotók nem lesznek átütőek!  A modell kisugárzás az aktuális lelki állapot függvénye – a pozitív érzések, érzelmek teszik a modellt csodálatossá, egyedivé. A fotózás egy hihetetlenül érdekes feladat – hangolódj rá, éld át pozitívan!
Oscar Wilde szerint “a humor az ember egyetlen isteni tulajdonsága”
A  humor, a derűs beállítottság és életöröm sokat segíthet, hogy a modell fotózáson a negatív gondolataidtól és érzéseidtől könnyen megszabadulj.

No related posts.