M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Portfólió Fotózás & Bizalom

A jól sikerült Modell portfólió fotózás kulcskérdése, hogy sikerül-e a fotó produkció résztvevői   (fotográfus, stylist, sminkes, fodrász, asszisztensek) és a Modell között a megfelelő bizalom kiépítése.
A Bizalom és hogy a fotózás során a modell teljes biztonságban érezze magát, nyíltan,
és őszintén merje önmagát adni minden előítélet és komplexus nélkül.

A profi fotó produkció mint például a modell portfólió fotózás előtt a modellel megtervezzük a fotó produkció tartalmát, lebonyolítását és helyszínét ( stúdió, külső helyszín)…
Bemutatjuk a résztvevőket, az alkalmazott fotó stúdió eszközöket ( kamerák, vakuk, beauty lámpa, fényformálók, generátorok, stb ) és az elérni kívánt fény hatásokat.
Az ismerd meg magad modellteszt és modell interjú segít a modell énkép, a modell saját önértékelésének a megismeréséhez.
Célunk, hogy minél egyszerűbben, minél több információt kapjunk a modellről. Mindenkinek vannak előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságai. A nyílt, őszinte légkör feloldja a gátlásokat és a modell a produkció teljesértékű tagjává válik.

Ne értékeld le magad a hibáid miatt, más szemszögből nézve lehet, hogy amit hibának tartasz az egyediséged fontos része.  Emelkedj a vélt vagy valós hibáid fölé!

Miért fontos a modell bizalma és hogy a portfólió fotózás alatt biztonságban érezze magát?

A modell portfólió készítés a modellről szól, a modell adottságait, kedvező tulajdonságait (fotógenitás, kisugárzás, sokarcúság, mozgás kultúra, ..) kell bemutatnunk. A fotózást, az elkészült modell portfólió minőségét a modell érzelmi állapota nagyban befolyásolja.

Beszéljünk a kis “ördögökről” ( tabukról, előítéletekről, jelbeszédekről, … ) amikkel talán nap mint nap találkozol, de akkor nincs akkora szerepük mint a fotózás során.

Az ideális modellt a fotózás alatt így jellemezhetnénk: önbizalom, pozitív gondolkodás, szabadság, türelem, elkötelezettség, bátorság, érzelmi nyíltság, jó kommunikáció, fegyelmezettség, koncentráció, …

A kis ördögök ( az emóciók ) labilissá tehetik a modellt és főleg érzelmi oldalról gyengíthetik, ezzel összefüggésben önbizalma is veszélybe kerülhet.
Példák a divat és reklám modell fotózási tapasztalatainkból:
Valószínűleg nem lesz a fotózás eredményes, ha a modell gondolatai gyengítik a bátorságát, fegyelmezettségét, türelmét, kommunikációját
- ha a családi háttere nem támogatja, vagy támogatja de túl sokat vár el önmagától
- ha a barátja elkísérte a fotózásra és türelmetlenül várja, esetleg még féltékeny is rá
- ha minden külső tényezőtől függetlenül túlzottan magasak az elvárásai ( kishitűség )

Valószínűleg nem lesz a fotózás eredményes, ha modell gondolatai előítéletek, komplexusok körül forognak. A modell bizonyos feladatokat nem tud vállalni
( neveltetési, vallási vagy saját személyes problémái miatt ), vagy vállalja, de a teljesítés szakmai szempontból nem megfelelő .
- A modell szégyenlős: a divatkollekciók készülhetnek áttetsző vagy teljesen átlátszó
- tüll, muszlin, csipke, … anyagokból – A transzparens kollekció fotózását a modell  nem tudja teljesíteni vagy érzelmileg túlterhelten nem jó minőségben
- A modell szégyenlős: pld. bikini alsó fotózás, a modell a strandon topless-ben napozik, de a fotózás során ezt nem tudja vállalni. Milyen érdekes szituációkat hoz az élet, amit a hétköznapokban megtudunk csinálni gond nélkül, azt mint modell nem tudjuk teljesíteni.
Valószínűleg nem lesz a fotózás eredményes,
ha a modell kényszeres vagy túlzott függőségétől nem tud megszabadulni.
- Legjellemzőbb példája az a modell aki már párkapcsolatban van, vagy már együtt is él barátjával. A modell erős függőségben él, számára ez az állapot talán a legfontosabb, ezért elveszíti elkötelezettségét, bátorságát, érzelmi nyíltságát a modell fotózás alatt.
Valószínűleg nem lesz a fotózás eredményes, ha a modell flegma, sokszor elpirul, kisebb nagyobb grimaszokat vág bizonyos helyzetekben.
A modellek előtt sokszor ezek a dolgok nem is ismertek.

A komplexusokat és az ebből fakadó önbizalom hiányt  nem szabad lebecsülni – a divat és reklám modell karrier hátráltatói, a sikeres modellpálya kerékkötői.

A komplexusok közül talán a legjellemzőbb a szégyenlősség.

Miért vagyunk szégyenlősök?
Vallás és Kultúra: Ádám és Éva ( az Eredendő Bűn ) óta az emberek felöltöztek, elvesztették a természettel való szerves kapcsolatukat.
A mai kultúránkban szégyenlősségről nem igen beszélünk , de ennek ellenére még a magánéletünket is megkeserítően jelen van a szégyenlősség!
Példák tapasztalatainkból, hogy ki miért szégyenlős:
Intimitás: a párkapcsolatban lévők közül sokan úgy gondolják, bizonyos dolgokat csak a partnerükkel osztanak meg. Valószínűleg a modellnél a saját nőkép hiánya okozza a szégyenlősségét, nincs tisztában saját nőiességével.
Családi nevelés: a kisgyerek korban a gyerekek jellemzően találkoznak a szüleikkel ruha nélkül, később ez sajnos megváltozik. Valószínűleg a felnőttek is szégyenlősek mind a mai napig, a negatív mintát átadták a modellnek.
Testi adottságok: a szégyenlősség kialakulásáért sokan tehet – fogyasztói társadalom által kialakított nőideál, a sebészeti szépségipar,….
- Az elképzeléshez képest kisebb mellméret: A push-up melltartó külsőleg talán megoldja a gondot, de az igazi problémát nem, mert valószinűleg komlexusról van szó! Sok országban a genetikai adottságok miatt a kis mellméret teljesen természetes
( Thaiföld, Vietnam, Japán, Brazília, … ), de ez sok kezdő modellnek nem ad vigaszt.
Fontos, hogy a kezdő divat modell tisztában legyen vele, hogy 75B melltartó méret feletti mellbőséggel a klasszikus értelemben vett divat modell nem is lehetne!
- Sok modell panaszkodik olyan testi adottságokra, amit a modell portfólió készítés produkciója kifejezetten előnyösnek tart: pld. fül, orr, fenék, láb, arcprofil, …

Szerencsére a komplexusok, tabuk, előítéletek többsége egyszerűen feloldható, ha felhívjuk a modell figyelmét és megbeszéljük vele.
Az biztos, hogy a modell érdeke, hogy ezeket a problémákat megoldja, és ehhez nem elég, amit sok modell mond: ha majd oda kerülök megtudom csinálni.
Jobb ha a konkrét fizetős modell munka előtt ezt felméri és teljesíti a modell feladatot.
Erre kedvező lehetőséget kínál a Modell Portfólió Fotózás!

No related posts.