M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Modellkedés

Milyen típusú modellt keres a divat- és reklámvilág?

A felgyorsult világ igényeiből, a keresletből is levezethető, hogy milyen típusú modellekre van igény, vagyis hogy kiből lehet modell, milyen típus hol tud érvényesülni mint sikeres divat, reklám modell.

A divat, a fogyasztó központú reklám és különösen a szórakoztató média, az internet fejlődése eddig nem ismert határokat ér el.
A verbális információkat egyre jobban kiszorítják a képek – Szinte mindenhol képi információkkal találkozunk – mobil telefon, TV, internet ( vezetékes internet, mobil internet, WIFI ), fotók és fotómegosztók ( Flickr, Kodak EasyShare Gallery, Photobucket, …), videók és videómegosztók ( YouTube, Buzznet, Metacafe, …), közösségi portálok ( Facebook, hi5, Myspace, Twitter, … ).

A fogyasztót érő ingerek és ennek következtében a fogyasztók információ éhsége kimeríthetetlen – folyamatosan új információkat keresünk például: Zenét hallgatunk, videót nézünk, miközben MMS-t küldünk a mobil telefonunkkal, vagy fotókat küldönk emailben. Nyugodtan mondhatjuk – Ami tegnap elég volt, holnap kevés lesz!

A divattal és a szépségiparral ( Beauty ) szemben támasztott fogyasztói igények is jelentősen bővültek, például: a normál méretű konfekció ruházat mellet külön iparág jött létre a Molett, a Kismama, a Tini divatigények ( ruházat, fürdőruha, fehérnemű, … ) kielégítésére.
A fehérnemű, fürdőruha/strandruházat kollekciók a modern nőt helyezik a központba,
A melltartók hihetetlenül széles választéka mellett, a luxus szatén, selyem vagy csipke fehérnemű kollekciók is ma már mindenki számára elérhetőek.
Megjelent a kereslet a molett modellekre, a fehérnemű modellekre, a fürdőruha modellekre, a kismama modellekre.
Ma már egy modell sikeres lehet és jó élhet, mint fehérnemű modell, mert a fehérnemű cégek sok modell munkát ( katalógus fotózás, divatbemutatók, reklámkampányok ) adnak a modellvilágnak. ( lásd pld. Bar Refaeli, Jessica Michibata, Rosie Huntington-Whiteley, Victoria’s Secret Angels, .. )

Jellemző a divatiparban a több lábon állás – ma már egy vezető divatmárka a haute couture, a konfekció felsőruházat mellet egyéb kollekciókkal is rendelkezik ( divatkiegészítők, ékszer, óra, parfüm, szemüveg, kozmetikum, … )
Például a Chanel divatház kollekciói: Haute couture, Konfekció -Felsőruházat, Cruise, Kiegészítők -  Mademoiselle kézitáska kollekció, Bőráru, Cipő, Szemüveg, Sport, Divatékszer, Luxus Ékszer és Óra, Illatszer, Makeup, Kozmetikum.
LANVIN divatház kollekciói: Haute couture, Konfekció – Női és Férfi felsőruházat, Kézitáska, Cipő, Ékszer, Illatszer, Kiegészítők.

A divat cégeknél a termék szerkezet bővülése több lehetőséget ad a modelleknek: több reklámarc, több reklámkampány fotózás. A divatcégeknek egyidejűleg több modellre van szükségük.  A másik fontos tendencia, hogy a reklámarc modell szerződések általában csak egy vagy féléves időtartamúak.  A világkampányok mellett – az eltérő igények miatt – régió vagy akár ország kampányok is indulnak.
Összességében nagyobb a lehetőségük a modelleknek a kiugrásra, a nemzetközi siker elérésére.

Divat Magazin címlapok modellje ( Cover girl, címlaplány ) – a magazinok óvatosak, a magazint el kell adni! – Egy ismert topmodell vagy sztár a címlapon és a magazin példányszámmal a szerkesztőség elégedett lesz. A Supermodell korszakhoz képest az új arcok nehezebben jutnak címlap fotózáshoz. A divatmagazin belső un. editorial fotóin szerepelhet teljesen ismeretlen vagy kezdő modell is – de nem biztos, hogy ezzel a szereplésével tovább tud jutni, a modellkedés néha szeszélyes útjain.

A szépségipar robbanásszerű fejlődésen ment át – a szépség, a jó ápoltság mindkét nemre egyformán kötelezővé vált. Megjelentek a speciálisan férfiaknak kifejlesztett kozmetikumok, Észak Amerikában az afroamerikaiak igényeit kielégítő illatszerek, kozmetikumok, a természetesség, a természetes ( natúr ) kozmetikumok is.
A vezető szépség márkák folyamatosan komoly világ kampányokat szerveznek.
A szépségipar reklámkampányaitól hangos a TV, ha átlapozunk egy divat magazint a benne lévő reklámok többsége bizonyosan kozmetikumot vagy illatszert reklámoz.
Minden modell álma – egy beauty reklámarc szerződés, mely tartós modell sikert és magas jövedelmet biztosít.

Az internet korában élünk, azonban nemcsak információkat szerezhetünk, de vásárolhatunk is az interneten. Az internetes kereskedelem, a webáruházak, online shopok forgalma az Egyesült Államok-ban meghaladta a 40%-ot.
Egyre több divat, beauty márka vesz részt az online kereskedelemben, saját webáruház vagy online shop megnyitásával. Az online vásárlásnál – különösen a divat termékeknél – több képi információt kell adni a termékekről, több fotóra van szükség – megnőtt a fotómodell kereslet a katalógus fotózásokra.

A modellek számára kedvező, hogy a kereskedelem dinamikus bővülése miatt a Divat és Beauty márkáknak és forgalmazóknak több képi információra van szükségük. Folyamatosan növekszik a fotómodellek iránti kereslet.
Ma igazán jól keresni fotózási munkákkal, reklámkampányokkal, reklámarc szerződésekkel lehet.

A vezető divat márkák ( Chanel, Gucci, Versace, Prada, Hermes, … ) divatbemutatóinak koreográfiái és a diszletek magas művészi szintre emelkedtek – a topmodellek mellet új modellek is kapnak szereplési lehetőséget.
Az új arcok számára ma már azonban nem feltétlenül igaz, hogy a siker megjön pld. egy Chanel divatbemutatón való részvétellel!

A reklámok ma már elsősorban a terméket, a adott szolgáltatást hangsúlyozzák, Az általános cég image reklámok csökkentek, a reklámarcok, reklámkampányok jelentősége azonban megnőtt – ezen a területen jellemzően csak topmodellek, ismert filmcsillagok, énekesek, hírességek kapnak lehetőséget  – Chanel No.5 parfüm – Audrey Tautou, Nicole Kidman, Dior - Karlie Kloss topmodell, Roberto Cavalli – Gisele Bundchen topmodell, Isabeli Fontana topmodell, Emporio Armani Diamonds – Beyonce, L’Oreal – Gwen Stefani, Beyonce, Kate Moss supermodell, Jennifer Lopez, Eva Longoria ), de új arcokra, modellekre is nagy az igény -  Mihalik Enikő, született 1987,  Gucci Fall/Winter 2008, MaxMara FallWinter 2009.

Kevésbé jó hír, hogy a modelleknek jóval nagyobb konkurenciával kell versenyezniük, mint korábban. Már nemcsak a közép-európai, orosz és balti, hanem a közel-keleti és ázsiai modellek is elérhetők a divatfővárosokban ( London, Párizs, Milánó, New York, … ) működő modellügynökségek portfólióiban.
A divatmodell, fotómodell kínálat bővülésével a modellpálya is átalakult. Rövidebb idő áll rendelkezésre egy modell karrier eléréséhez mint korábban. A divat és beauty márkák, és a modellügynökségek is, folyamatosan az új és ismeretlen arcokat, modelleket keresik.

A kezdő modellek nagyon fiatalon, tizenévesen lépnek be a modellvilágba ( pld. Karlie Kloss, született 1992 – Christian Dior reklámkampány 2010, 2011- Donna Karan 2010, 2011, … Topshop 2008 ), ha viszont valaki sikeres lesz akkor harmincasként-negyvenesként is kap modell munkára felkéréseket.
A kezdő modellek közül akik nem nőnek fel elég gyorsan a modellkedés feladataihoz, azok már a legelején elbuknak.
Nincs idő kivárni – mögötted már új arcok sorakoznak a megmérettetésre!

Az idő sürget!  Ennek ellenére sokszor halljuk a szülőktől, hogy majd a középfokú iskola vagy az egyetem után kezdje a modellkedést a a jelentkező.
Vannak kezdő modellek akik már a 2. vagy 3. modell portfóliójukat készitik miközben
ezalatt már eltelt 1-2 év.

A modellügynökség csak hatékony modell management-tel és üzleti kapcsolatokkal tudja
a tehetséges kezdő modellt a modell pályára állítani! Tartós modell siker – professzionális minőségű modell portfólió és a modellszakma által támasztott követelményeknek való teljes megfelelés nélkül elérhetetlen.

Ha kezdő modell vagy – tedd fel a kérdést magadnak
Ki vagyok én és mire vagyok képes?  A kezdő modell portfólió fotózás segít, hogy választ kapj a kérdésekre! A profi  szintű modell portfólió fotózás egy sokszínű prezentációt ad a modell személyiségéről, képességeiről, önértékeléséről.

A sikeres modellkedés egyik fontos lépése a modell portfólió készítés, ne bízd a véletlenre!