M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Mikor és Mitől Jó Egy Portfólió

Biztos voltál már úgy, hogy egy könyvet szinte le se tudtál tenni, mert számodra olyan izgalmas, érdekes és lebilincselő volt.
Hasonló a helyzet a modell portfólióval is, a portfólió fotók lehetnek unalmas, szürke, érdektelen fotók vagy a portfólió fotók lehetnek érdekesek, izgalmasak, a modell adottságokat jól bemutató, lebilincselő fotók.

A modell portfólió a modell fegyvertárának egyik legfontosabb, leghatásosabb eszköze.
A modell portfólió egy hatékony prezentációs eszköz, arra hogy reálisan, életszerűen bemutassa a modellt: hogy mire képes mint divat és reklám modell és hogy milyen adottságokkal és készségekkel rendelkezik.
Ez vagyok én, erre vagyok képes!

A fotók “beszélnek”, üzeneteket közvetítenek, jelentést hordoznak – olvasni lehet a modell képekben is!
A divat modellnek, fotómodellnek tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a leendő megbízói mit gondolnak, és mit éreznek amikor a modell fotóit nézik.

A modell portfólió nem lehet találomra fotózott fotók sorozata, A profi portfólió jól megtervezett, magas szinten előkészített és lebonyolított portfólió fotózás eredménye.

A modell portfólióval elsődleges célunk, hogy a személyes castingon vagy az interneten a leendő megrendelő ( divat, beauty, reklám cég vagy márka ) a saját igényeit is kielégítő fotókat lásson a modellről. A modell fotóknak alkalmasnak kell lenniük a bizalom megszerzésére ( ez a modell képes az adott modell munkára! ), inspirálják a megrendelőt, kivívják szakmai elismerését és ezzel megnyerjék arra, hogy a modellt foglalkoztassa. Biztos a modell sikere, ha a megrendelő rácsodálkozik vagy belefeledkezik a modell portfólió fotókba.
Modern világban élünk, ma már a modell kiválasztása ( casting ) egy adott munkára akár élő videó kapcsolat útján is lebonyolítható ( videó casting ).  A videó casting esetében a modell portfólió fotók ( nagyított nyomtatott fotók 20×30, 21×30 cm ) még nagyobb jelentőséget kapnak.

Példák a tapasztalatainkból: ( különösen azokat a területeket emeljük ki, amik általában a portfólió fotózásból kimaradnak vagy negatív az üzenetük )
*Fürdőruha cég, márka
Bizonyosan nehezebben tud dönteni a modell kiválasztásáról, ha a modell portfólió fotók között nincs egyetlen bikini, egyrészes fürdőruha és strandruházat fotó. A fotómodellel szemben támasztott igényeit ( szép egytónusú bőr, nőies testalkat és testarányok – a fürdéssel, a fürdőruhával, a tengerparttal kapcsolatos érzések mint a jókedv, a strandhangulat, .. ) a fotókon nem látja.
Vegyük azt is figyelembe, hogy számára a fotómodell elsősorban “fürdőruha modell”
( modell fürdőruhában ).
A jól összeállított modell portfólió tartalmaz fürdőruha, strandruházat, a tengerparti élettel kapcsolatos  modell fotókat!
A fürdőruha, a strandruházat katalógus vagy reklám fotózásra komoly kereslet van, és van egy plusz bónusz, hogy általában valamelyik álom sziget ( Seychelles, Karib szigetek, … ) vagy egy festői tengerpart ( Phuket, Halong, .. ) a fotózás helyszíne!

*Fehérnemű cég, márka:
A fehérnemű, ma többet jelent mint egyszerű alsóruházat – csipkék, szatén díszítőelemek, luxus anyagok ( selyem, szatén, .. ) felhasználásával készülnek a fehérnemű kollekciók
( melltartó, hálóing, baby doll, fehérnemű szettek, harisnya, … ). A Victoria’s Secret fehérnemű márka nemcsak a több tíz millió TV-nézőt vonzó fehérnemű bemutatóiról ismert, de a gyémántokkal, drágakövekkel díszített luxus melltartóiról is ( 2010 Diamond Fantasy Bra – 3,000 gyémánt, zafír, topáz – bemutatta Adriana Lima topmodell, 2009 Harlequin Fantasy Bra – bemutatta Marissa Miller topmodell, 2008 Fantasy Bra – bemutatta Adriana Lima topmodell ).
Ma már sok ismert, sikeres modell van a modellvilágban, akit fehérnemű modellnek neveznek pld. Bar Refaeli ( 1985) Victoria’s Secret, Yamamay, Teleno, Passionata.

A fehérnemű a nőiességről szól – a modellnek be kell mutatnia, hogy mit jelent a fehérnemű a modern nőnek ( vonzerő, magabiztosság, totális nőiesség, … ).
Az átütő fehérnemű fotó készítés a modelltől érzékenységet, mély női érzéseket, érzelmeket és finom nőies vonásokat kíván meg. A fehérnemű fotózásnál is fontos a hiteles bőrszín és tónus, a makulátlan és nőies alkat bemutatása. Természetesen egy fiatalos fehérnemű kollekciónál nem a nőiesség lesz a legfontosabb szempont a modell válogatásnál.
A fehérnemű márka bizonyosan “elfogult” a fehérnemű termékekkel kapcsolatban. Számára megnyugtató és bizalmat ébreszt, ha a kiválasztott modellt fehérnemű fotón is különlegesnek látja.

*Divatkiegészítők ( ékszer, divatékszer, kézitáska, cipő, sál, kalap, szemüveg, … )
Hasonlóan a fenntiekhez  egy reklám stílusú fotó ösztönzést adhat a megrendelőnek,  hogy melyik fotómodellt válassza ki.

*Sport, wellnes, SPA
Dinamikusan fejlődő terület. A modell aktivitási készségét, sporttal kapcsolatos képességeit ( pld. tánc, gimnasztika, lovaglás, extrém sportok, … ) érdemes bemutatni.

*BeautySzépség – Kozmetika, smink, illatszer, …
Itt is van mit átgondolni, és a rossz gyakorlatot megszüntetni. A Beauty fotó az nem egy Smink fotó, mint azt tévesen sok kezdő modell ( és a produkció is ) gondolja. A Beauty világot a globális reklámkampányok, a reklámarcok jellemzik.
Nem arra van szüksége a megrendelőnek, hogy a sminkes munkáját értékelje ( ezt a területet valószínűleg egyébként is jobban ismeri ) hanem, hogy bemutassuk neki mire képes a modell, milyen adottságai vannak, mindezt reklám stílusú fotó készítésével
( beauty környezet ).  A beauty megrendelők igényei ebben a szektorban néha szinte “teljesíthetetlenek” – makulátlan, hibamentes arcbőr, egyenletes tónusú bőr, nagy szem és ajak, ideális arckontúr ( ovális ), magas arccsont, jó minõségû haj, …
Nincs értelme pld. Avatar sminket készíteni vagy beauty lámpával a bőrszint megváltoztatni, Photoshoppal bronzos bőrszint vagy ideálisan sima arcbőrt készíteni  …, nem a retusálás a lényeg!  A modell rendelkezzen az igényelt adottságokkal!

* Haj és Frizura ( lásd. fent mint Sminkes )
A frizura a domináns a modell fotón,  talán jobb is mint a modell – itt is céltévesztésről van szó. Két lehetőségünk van, azt gondoljuk, hogy a modellnek nincs jó minőségű, ápolt haja vagy azt is gondoljuk, hogy a modellnek jó minőségű, ápolt haja van.
A megrendelőt ezzel csak  összezavarjuk, nem tud biztosan dönteni, kételyei lesznek.

*Fotótechnikák – vannak technikák amit sokan arra használnak fel, hogy olykor szebbé, olykor mássá tegyék a világot!
A kezdő modell valószínűleg örül, mert pld. a modell arcának túlvakuzása, a blur technika azt eredményezi, hogy az arc vonásai összemosódnak, az arcbőr hibái, az arc csontozat szinte teljesen elmosódik – a modell fotó légies összbenyomást kap.
Ennek azonban nincs értelme – A modellnek reális, hiteles fotókra van szüksége, mert így nem lehet a modellt ( és ezzel a fotóit is ) komolyan venni, nem lehet biztos alapon a modellt kiválasztani ( nem tudja a megrendelő milyen is a modell igazából – lásd. Impresszionizmus, Szürrealizmus, Avantgard )

*Fotók – amiknek a fotós portfóliójában lenne a helyük
A fotósnak meg kell értenie, hogy a modell portfólió fotózás központjában nem az ő művészi ( sokszor csak álművészi ) elképzelései állnak. ( végül is, nem is ő fizet a fotózásért )  Találkozunk modell fotókkal, ahol pld. a fény és árnyék hatások vagy az extra modell pózok, fejtartások miatt a modell szerepe jelentéktelen, ezért a modell adottságai és képességei nem igazán értékelhetőek.

A kezdő modellnek el kell döntenie, hogy csak egy hiú álmot kerget, vagy a valós üzleti életben szeretne sikeres divat, reklám modellként dolgozni.
Sok kezdő modellel találkozunk, sokszor olyanokkal akik nagyon keveset tudnak a modellkedésről, a modell portfólió fotózásról. Ha valaki tehetséges -  nincs semmi gond, majd felkészítjük. Ha a modell nem tehetséges, és csak egy hiú álom rabja – akkor jobb lenne, ha ezt önmagával tisztázná és mint tényt reálisan elfogadná.

Nagyon sok modell információ van az interneten: divat és modell blogok, model portálok, fotó képtárak, modell reality showk ( modellügynökség.info – magyar nyelven, Fashionmodeldirectory – angol nyelven, Tendances de mode/Mannequins ( francia nyelven ), Fashionblog.it/Modelle – olasz nyelven, Next Top Model reality show – angol, német, … nyelveken.

Légy felkészült – Próbáld ki magad! Nézz szembe a reális tényekkel ( adottságaiddal, képességeiddel ), a modellszakma kihívásaival és igényeivel.

No related posts.