M&M IMAGE MODELL FOTÓZÁS

Portfolio Fotzs

Fotózás & Fotóstúdió

Modell fotózás és a Fotóstúdió – központban a modell portfólió fotózás, a modell portfólió készítés.
Nem szeretnénk a kezdő modelleket túl sok technikai részletettel terhelni, de  jó ha ismerik a fotózás, a stúdió fotózás eszközeit – hiszen elöbb vagy utóbb a modellmunkájuk részei lesznek.  A művészi szintű fotózás lehetőségeibe való bepillantás kedvező hatással lehet a modell munkájára és szerepvállalásának sokszinűségére.
Gyakorlati haszna mindenképpen az, hogy a fotós és a modell közötti kommunikációt segíti, ha modell ismeri az stúdió eszközöket – mikor, mire és miért hasznájuk.
A fotózás eredményessége szempontjából fontos, hogy a modelll és a fotós között megfelelő bizalom alakuljon ki. Erre kitünő megoldás, ha a fotós megismerteti a modellt
a fotózás kisebb nagyobb titkaival.

A fotóstúdió – a stúdió fotózás  a kezdő modell számára nehezebb feladat, mint ahogy sokszor gondolják.  Könnyen rájövünk, ha összehasonlítjuk a külső helyszini fotózással.
Legyen a fotózás tárgya – fürdőruha fotózás tengerparti környezetben. A fotómodell gondolatai és érzései a természetttel számtalan területen összekapcsolódnak  – friss passzát szél, a tenger sósviz illata, a lágy simogató napfény, a tenger hullámok hangja, az édes gyümölcsös koktélok mámoritó illata, forró homok, … ( természetesen mindenhol mást és mást fogunk érezni ). A fotómodell munkáját a felsorolt érzések nagyban megkönnyítik – könnyebben beleérez a fürdőruha kollekcióba, érzései hitelesek lesznek, mert ténylegesen is ezeket érzi.  Kiderül, hogy bár a modern ember pszichológiailag elszakadt a természettől, mégis itt, a természetben érzi jól magát.

Ugyanez a fotózás a Fotóstúdióban – van szélgép ( de nem passzát szél ), van egy háttér, van homok ( de nem napsütötte ), sok vaku és generátor – ami a tengerparton volt segítség, abból szinte semmi sincs a stúdióban.
A modell feladata mégis ugyanaz, hitelesen kell bemutatnia a fürdőruha kollekciót. Erőteljesen kell támaszkodnia saját beleérző képességére, érzés világára – különben a modell  fotó szürke, unalmas lesz.

A stúdió fotózás ma már sokesetben reális alternatívát kínál a külső helyszini fotózásra is. Ennek számos oka van – a költségek csökkenthetők, a fotóstúdió egy biztos hely
( nem kell drága felszereléseket szállítani, ha valami elromlik könnyen megjavítható vagy pótolható, a divatruházati kellékek is pótolhatók, … ), a stúdióban egész nap lehet dolgozni ( lásd pld. Japán, Dél Korea – 12 órás modell munkanapok ). Természetesen a külső helyszini fotózások mind a szakmai csapat, mind a modellek számára egészen más, különleges, sokszor feledhetetlen élményeket jelentenek. ( fotózás – a természet és/vagy a müvészet egzotikus, világhírű helyszinein )

A profi fotóstúdió rendelkezik mindazokkal a stúdiótechnikai eszközökkel ami a modern divat és reklám fotók elkészítéséhez szükséges, néha sokkal többel is.
A fény és  minél több fény biztosítása  a stúdió fotózás egyik legfontosabb követelménye ( egyenletes minőségű és színhőmérsékletű és tökéletesen állandó fény ).
A divat és reklám fotó képi világához – tiszta, egyenletes, lágy, természetesen tökéletes fényt kell a stúdióban biztosítani. Egy profi stúdióban a következő eszközökkel találkozhatsz ( figyelj oda, nézz ne csak a lábad elé! )

* Professzionális Fényképezőgépek
DSLR ( digitális tükörreflexes fényképezőgép ) – 36,0 x 24 mm méretű CMOS-érzékelő,  képméret 12-24 Mpixel,  Canon EOS-1D Mark IV, Canon EOS-1D Mark III, Canon EOS 7D, NikonD3X,  Nikon D700 professzionális fényképezőgépek
Közép formátumú Fényképezőgép és Digitális hátfalak  – képméret 30-60 Mpix, szenzor méretek 44×33 – 40 x 54 mm, Hasselblad, Phase One, … profi fényképezőgépek
* Objektívek – a divat és reklám fotózásban a teleobjektivek nagyon népszerűek
( 1150-200 mm – zoom  vagy rögzített fókusztávolságú teleobjektívek ). A zoom teleobjektívek a lehetőségek széles körét kínálják ( pld Canon 70-200, 70-300 mm )
* Vakuk – Fejgenerátoros vakuk ( általában 300-500 Ws teljesítményű vakufejek, a  vaku villanási idő  1/1600  másodperc-ig )
- Generátoros stúdió vakuk
– ultra rövid vakuvillanási időt biztosítanak: 1/2200-1/12000 másodperc ) – a ultra rövid, 1/12.000 másodperces villanásnyi idővel  szuper éles képek készíthetők a leggyorsabb mozgásokról  is.
* Generátorok, akku generátorok – gyors újratöltési idő: 0,05-0,9 másodperc, 1200-2400 Ws teljesítmény, több vaku kiszolgálására alkalmasak, az akku generátor nagyfoku mobilitást biztosít ( külső helyszini fotózásnál sokszor nélkülözhetetlen )
* Vakukioldók – rádiós vakukioldó ( vezérelhetők az egymástól nagyobb távolságra lévő stúdióeszközök, a vakuknak nem kell látniuk egymást, hogy  létrejöjjön a kapcsolat )
- infrás vakukioldó (központi érintkezős a vakuknak egymást látniuk kell a kapcsolathoz)
* Fénymérő – a környezeti beeső és visszavert, valamint a vakufény mérésére alkalmas
* Fényformáló eszközök – Reflektor, Softbox ( négyzetes, téglalap alaku vagy Octabox  ), Derítőernyő, Derítőpanel, …
* Fotóállványok, Lámpaállványok, Fotó hátterek és Háttértartók, Boom álványok, Pantográfok, Tetősínrendszerek, Ektromos kábelelek, …
* Számítógépek , monitorok, nyomtatók – A fényképezőgép és a számítógép között kábelnélküli kapcsolat is létrehozható – a készített fotó azonnal a monitoron is látható.
A modell és a fotó stúdió szakemberei könnyebben tudnak egymással kommunikálni,
a modell azonnal látja az általa nyujtott teljesítményt.
* Professzionális képszerkesztő, grafikai programok -  Adobe Photoshop CS5 Extended, Adobe Creative Suite, Adobe Premiere Pro CS5, …

A modell portfólió fotózás a fotótechnika szempontjából nem a legnehezebb fotózási feladat ( a nehézsége inkább emberi – a kezdő modell belső adottságait és képességeit kell felfedeznünk, meg kell nyilnia vagy inkább virág hasonlattal,  ki kell nyilnia a “közönség” elött ). A modell portfólió fotózás szerényebb stúdió eszközök mellett is megvalosítható
- egy minimális összeállítás a modell portfólió készítéshez – Fényképezőgép: DSLR fényképezőgép 22,3 mm x 14,9 mm CMOS érzékelő,  Vakuk:  3 db fejgenerátoros vaku
( 5000Ws/vaku ) vagy 2 db vaku és derítőlapok  ( egy vaku a hajfényhez ),  Infrás Vakukioldó, Fénymérő, Fénylágyítás: 40×50 cm softbox a hajfényhez, 60×90 cm és 90×120 cm softboxok vagy deritő lapok,1 db fotóállvány, 2 db vakuállvány, 1 db boom állvány, fotóhátterek, fotóháttér állvány vagy fotóháttértartó.

Kiemelünk néhány különleges, a profi divat és reklám fotózásban nagyon gyakran használt trendi fotótechnikai eszközt
* Beauty Dish lámpa (fényformáló) – mint a neve is mutatja a beauty ( szépség, kozmetika, illatszer )  fotók nélkülözhetetlen eszköze közeli arcfotóknál.  A bőr és az arc hangsúlyozásával különlegesen szép hatást tudunk elérni vele.
* Octabank ( fényformáló ) – minél nagyobb annál jobb ( 180-210 cm átmérő ), nagyon puha, a modellt teljesen körülölelő fényt biztosít.
* Körvaku – generátoros vaku ( 1500-3000 Ws ) nagyon divatos képi világot érhetünk el vele.
* Akku generátor – külső helyszini fotózásokon ( pld. éjszakai fotózás, tengerparti fotózás, sivatagi fotózás, áram nélküli helyszinek, … ) különleges fotók készítéséhez.

Portfólió fotókat érdemes stúdióban és külső helyszineken is készíteni – a legfontosabb, hogy ne essünk a fény és árnyék kompoziciók vonzó csapdájába.
A divat fotózás és reklám fotózás általában nem használja a drámai hatásokat ( drámai hatású erős fények és árnyékok ), a modell portfólió fotózás képi világát a természetes, a lágy puha fények jellemzik.
Még több információt találsz a modell-fotózás.com weblapunkon.